Puštena u pogon fotonaponska elektrana u Virkomu

Solar Roofs for Green Virovitica: fotonaponske elektrane na javnim zgradama u Virovitici s ciljem povećanja proizvodnje električne energije iz energije sunca

 

 

Virovitica, 12. veljače 2024. – na upravnoj i okolnim zgradama tvrtke Virkom instalirana je i u trajni pogon puštena fotonaponska elektrana priključne snage 183 kW, ukupna snaga instaliranih fotonaponskih panela je 194,6 kWp s očekivanom godišnjim proizvodnjom 211.776,3 kWh električne energije što će rezultirati i godišnjim smanjenjem 33,58 t emisija CO2.

Nabava i instalacija fotonaponske elektrane omogućena je provedbom projekta Solar Roofs for Green Virovitica iz programa „Energija i klimatske promjene“ financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora  koji je u Hrvatskoj usmjeren na mjere energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Instaliranu fotonaponsku elektranu korisnici i svi zainteresirani mogu doživjeti i kroz proširenu stvarnost (AR) pomoću Equinox XR aplikacije koja će im pružiti dodatne tehničke informacije o instaliranoj elektrani.

Upute za pokretanje aplikacije proširene stvarnosti možete pronaći na web stranici projekta https://www.virovitica.hr/greenvtc/
U projektu fotonaponske elektrane sudjelovali su tvrtka Virkom d.o.o. kao projektni partner te Regionalna energetska agencija Sjever iz Koprivnice kao voditelj projekta Solar Roofs for Green Virovitica koja je provela inovativni postupak objedinjene javne nabave i time naručitelju Virkom d.o.o. osigurala znatne uštede prilikom nabave opreme te usluge izvođenja radova instalacije fotonaponske elektrane.