Novi pročistač i 35 km mreže

POBOLJŠANJE VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE
Virovitici novi pročistač voda i 35 km kanalizacijske mreže

 Objavljeno 30. ožujka, 2016.

VIROVITICA – U Virovitici je održana svečanost u povodu početka radova na provedbi projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”, ukupne vrijednosti 147.246,575 kuna. Projekt je financiran u sklopu Operativnog programa “Zaštita okoliša 2007.-2013. godina”, a odnosi se na izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te gradnju 35 kilometara kanalizacijske mreže u Virovitici, Špišić-Bukovici i Breziku.

– Ovaj projekt naša komunalna tvrtka Virkom priprema već sedam godina. Ovo je najveći projekt u Virovitici. Završetkom projekta Virovitica će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će sto posto biti pokriven pitkom vodom i odvodnjom otpadnih voda – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin. Projekt će se s oko 103.388.722 kune financirati iz Kohezijskih fondova, dok će ostatak financirati Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode, a preostali dio od 20 posto financirat će nositelj investicije, virovitički Virkom.

– Ova investicija pridonijet će razvoju ovoga kraja, a osim ovoga u Hrvatskoj se radi na još desetak sličnih projekata. Njihova vrijednost iznosi oko 500 milijuna eura, a kada se pribroje i ostali koji će se pripremiti, dolazimo do brojke od oko 800 milijuna eura – naglasio je direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Svečanosti je nazočila i pomoćnica ministra poljoprivrede u Vladi RH Elizabeta Kos.

– Projektom će se smanjita gubitci u vodoopskrbnoj mreži, a do 2018. godine cilj nam je izgraditi kanalizacijske sustave i biopročistače na više od 15.000 ekvivalent stanovnika. Naš zadatak je našim građanima pružiti standard u vodnom gospodarstvu kakav imaju stanovnici EU-a. Ono što također radimo u suradnji s vašom županijom je izgradnja sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška, koji se provodi na 260 hektara, a s realizacijom ova dva projekta omogućit ćemo nova zapošljavanja i novu poljoprivrednu proizvodnju – naglasila je Kos.

– Ovo je izuzetan događaj za Viroviticu, jer projekt vrijedan oko 20 milijuna eura iznosi dva godišnja gradska proračuna, a trenutno je najveći projekt koji se provodi na području županije. Oko nas se nalaze poduzetničke zone, koje nisu sve popunjene, a bit će upravo realizacijom ovog projekta. Ono što mi je drago je to da je posao dobio konzorcij domaćih tvrtki od koje je i virovitička Brana – rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić. Uz domaćine na čelu s Damirom Marenićem, direktorom virovitičkog Virkoma, koji je nositelj investicije, svečanosti su nazočili prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko, ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar, ministar turizma Anton Kliman, saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Žagar, ravnatelj Državne uprave za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, predstavnici izvođača radova, načelnici susjednih općina. Blagoslov radova obavio je milanovački župnik Josip Homjak.V.Grgurić (www.glas-slavonije.hr)