Prilikom arheološkog nadzora nad radovima pronađeni ostaci keltskog naselja

VELIKO OTKRIĆE U VIROVITICI: Pronađeni ostaci keltskog naselja starog 2200 godina! – Net.hr

VELIKO OTKRIĆE U VIROVITICI: Pronađeni ostaci keltskog naselja starog 2200 godina!

Kod Šećerane u Virovitici, na trasi gradilišta kanalizacije, slučajno su pronađeni ostaci dvaju naselja koji datiraju iz 2. stoljeća prije Krista i 8. stoljeća odnosno ranog Srednjeg vijeka.

Lokalni portal icv.hr piše kako su prilikom arheološkog nadzora nad radovima na Aglomeraciji Virovitica, kod tamošnje Šećerane, uočeni površinski nalazi keramičkih ulomaka koji ukazuju da je na tom području netko živio.

Naselja iz brončanog i antičkog doba

Pretpostavlja se da je riječ o naseljima iz brončanog doba, antičkog doba (Rimsko carstvo) i Srednjeg vijeka. Do sada je na toj lokaciji pronađeno oko 110 stratigrafskih jedinica, tj. pedesetak ukopanih objekata, a najveći dio nalaza pripada keltskom razdoblju iz 2. stoljeću prije Krista. Naselje se očituje u ukopanim objektima: zemunicama, ugljen, keramičke posude, rupe od stupova, peći…

“Našli smo površinske keramičke ulomke koji upućuju na postojanje dokaza o životu”, kazao je za 24 sata Robert Čimin, ravnatelj i viši kustos Muzeja Koprivnice uz kojeg u istraživanju ovog nalazišta sudjeluje još pet arheologa.

Ratnički narod koji je opustošio Rim

Svi nađeni predmeti bit će nakon obrade trajno pohranjeni u virovitičkom Gradskom muzeju.

Kelti su izumrli ratnički narod čije su pripadnike Stari Rimljani nazivali Galima. Svojedobno su opustošili Rim, a u svojim su pohodima osvojili područja od Irske i Škotske sve do današnje Hrvatske.